Home

Achtergrond

Participatie in Poolse landbouwvennootschap is ondernemingsvermogen

De participatie in een Poolse landbouwvennootschap mag tot het ondernemingsvermogen van een in maatschapverband geëxploiteerd Nederlands landbouwbedrijf worden gerekend. Dat heeft het Gerechtshof van Leeuwarden bepaald.

Drie echtparen exploiteren in maatschapverband een akkerbouw – en loonbedrijf. Begin 1996 participeert de maatschap in een Poolse landbouwvennootschap. Zowel de participatie als de aan de Poolse vennootschap verleende kredieten rekent de Nederlandse maatschap tot het ondernemingsvermogen.

De belastinginspecteur rekent de participatie echter vanaf 2001 tot het privé – vermogen van de maten. Hij corrigeert bovendien de afschrijvingen die eerder op de verstrekte kredieten hebben plaatsgevonden. Dat acht het hof onjuist. Omdat de activiteiten van de Poolse vennootschap op hetzelfde terrein liggen als dat waarop de maatschap zich begeeft.

Meer informatie Uitspraak van het Gerechtshof van Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.