Home

Achtergrond

Ondanks nalatigheid inspecteur toch heffingsrente verschuldigd

Een startende ondernemer is toch heffingsrente verschuldigd ondanks nalatigheid van de inspecteur van de belastingdienst. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank van Den Haag. De inspecteur had een verzoek om als ondernemer voor de omzetbelasting te worden aangemerkt jaren laten liggen.

De ondernemer had december 2002 een eerste verzoek ingediend om zich aan te laten merken als ondernemer voor de omzetbelasting. Daarbij hoorde ook de vraag om een omzetbelastingsnummer en kwartaalaangiften te krijgen. De daadwerkelijke start van de onderneming was in mei van 2002. Omdat de inspecteur van de belastingdienst niet reageert stuurt de starter 4 juni 2003 een herinneringsbrief.

Het afgeven van de gevraagde beschikking gebeurde pas op 10 maart 2005. De inspecteur stuurde bovendien een heffingsrente over de jaren 2003 en 2004 mee. De ondernemer was het hier niet mee eens omdat hij het verzoek tijdig had ingediend en ondanks diverse herinneringen de inspecteur er niks mee had gedaan. Hij beroept zich daarom op het zorgvuldigheidsbeginsel.

De rechtbank oordeelt echter dat volgens artikel 30f van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) de heffingsrente geoorloofd is. De uitzondering die bestaat voor starters geldt alleen over het eerste jaar dat hij daadwerkelijk een startende ondernemer is. Over 2002 hoeft er dus geen heffingsrente betaald te worden.

Meer informatie Uitspraak van de rechtbank van Den Haag
Meer informatie Artikel 30f van AWR

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.