Home

Achtergrond 167 x bekeken

Nog geld beschikbaar voor Energie Investeringsaftrek

Boeren die in aanmerking willen komen voor de regeling Energie Investeringsaftrek (EIA) voor 2005 kunnen nog tot 25 maart 2006 een aanvraag indienen. Volgens het agentschap van het ministerie van Economische Zaken SenterNovem is daar nog voldoende financiële ruimte voor.

Voor het jaar 2005 was een miljard euro ter beschikking gesteld voor energiebesparende investeringen. Tot nu toe is er voor 973 miljoen aan aanvragen ingediend. In 2004 lag het aangevraagde bedrag met 1,2 miljard een stuk hoger.

Volgens een woordvoerder van de organisatie zijn er het afgelopen jaar minder aanvragen binnen gekomen omdat het subsidiepercentage fors verlaagd is. In 2004 was dat nog een vergoeding van 55 procent, een jaar later ‘slechts’ 44 procent. Verder wordt de lijst van energiebesparende bedrijfsmiddelen elk jaar kritisch onder de loep genomen. Daarbij vallen er bedrijfsmiddelen af en worden er nieuwe toegevoegd.

In 2006 komen negen nieuwe bedrijfsmiddelen in aanmerking voor EIA. Het gaat hier bijvoorbeeld om de isolatie van koel of vriesruimten, een heteluchtoven met roterende productmand, een heetgasontdooisysteem en een lakdroger met UV-A lichtarmaturen.

Eén bedrijfsmiddel is van de Energielijst verwijderd. In 2006 komt de automatische nachtafdekking voor koel – of vriesmeubelen niet meer in aanmerking voor EIA. Bij koel – of vriesinstallaties is de omschrijving uitgebreid en gewijzigd. Toegevoegd is de toepassing van koel – of vriesinstallaties voor processen.

Tevens gelden er voortaan technische eisen voor de condensator en de regeling van de koelinstallatie. Aanschaf- of voortbrengingskosten die vanaf 25 december 2005 zijn gemaakt, moeten voldoen aan de eisen van de energielijst 2006 om in aanmerking te komen voor subsidie.

Lees ook Beperkte wijzigingen energie - investeringsaftrek
Meer informatie Inwerkingtreding energielijst 2006

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.