Home

Achtergrond

Nieuwe software verlaagt administratieve lasten

Bedrijven kunnen vanaf mei met een nieuwe softwareprogramma makkelijker informatie leveren aan de overheid. Het programma met de naam XBRL – taxanomie moet de administratieve lasten verminderen. Het is door de ministeries van Financiën en Justitie ontwikkeld.

Het gaat hier om informatieverplichtingen als het opstellen van de jaarrekening, de belastingaangifte en het aanleveren van statistische gegevens. De taxanomie is een soort woordenboek met alle belangrijke financiële gegevens en de samenhang ertussen. Deze fungeert als een tolk tussen de informatie van de ondernemer en de informatie die de overheid vraagt.

De belastingdienst heeft bijvoorbeeld andere informatie nodig als het gaat om de jaarwinst dan de kamer van koophandel of het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ondernemers kunnen met het binnenkort gratis te downloaden softwareprogramma de juiste gegevens selecteren en leveren. Bovendien kan jaarlijks een nieuwe taxanomie, aangepast aan wijzigingen in de wet, worden gedownload.

Volgens minister Donner van Justitie verminderd dit niet alleen de lasten maar ook de kosten van bijvoorbeeld accountants. Donner wil in convenanten vast gaan leggen dat de accountants de informatie ook daadwerkelijk doorgeven aan de ondernemers.

Meer informatie Donner en Zalm bieden ondernemers een loket
Meer informatie Administratieve lasten voor ondernemers fors omlaag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.