Home

Achtergrond

Nieuwe applicatie moet Dienst Regelingen helpen bij afhandeling toeslagrechten

Dienst Regelingen maakt bij het controleren van de internet – aangifte voor toeslagrechten gebruik van een nieuwe applicatie. De organisatie hoopt zo de toeslagen snel en foutloos uit te kunnen betalen.

De verwachting is dat ongeveer 8000 boeren vanaf 1 april de aangifte via internet zullen doen. Het is voor het eerst dat het elektronisch kan. Voordeel hiervan is dat er meteen een controle plaatsvindt op de volledigheid en juistheid van de invulling. Het kan wel zo zijn dat na een elektronische aanvraag er nog papieren bewijsstukken moeten worden aangeleverd. Het programma zal de aanvrager daar op wijzen.

De internet applicatie moet de medewerkers van Dienst regelingen enigszins ontlasten. Al is het nog wat onzeker of het allemaal goed werkt, omdat het in korte tijd is ontwikkeld. Ook is het begrensd in het aantal gebruikers die er tegelijkertijd in werkt, met name in de perceelregistratie. Er zijn daarom een extra helpdesk en deskundigen ingeschakeld om een goed verloop te kunnen garanderen.

De papieren aanvraagformulieren lagen dertig maart bij de boer in de brievenbus. Deze moeten allemaal op volledigheid worden gecontroleerd door Dienst Regelingen. Daar hangt veel vanaf omdat na 15 mei, een onvolledige aanvraag een korting van 1 procent op het toegekende bedrag betekend. Het op het laatste moment insturen van de aanvraag brengt dus een bepaald risico met zich mee.

Volgens minister Veerman duurt het verwerkingsproces van de papieren aanvragen ongeveer acht dagen. De boer krijgt een ontvangstbevestiging en een eventuele opgave van ontbrekende bijlagen. Hierin zal de agrariër nogmaals worden gewezen op het belang van een volledige aanvraag.

Meer informatie Overzicht toeslagrechten inzien via internet en formulier gecombineerde opgave

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.