Home

Achtergrond

Minas-heffingen terug te vorderen

Alle ondernemers die een Minas-heffing hebben gekregen kunnen deze terugvorderen. Dat concludeert directeur Willem Bruil van het Instituut Agrarisch Recht, naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch. Het hof oordeelde de ministriële regeling voor het bemonsteren van mest onverbindend, waardoor de heffingen onrechtmatig zijn.

De uitspraak van het Hof is dus niet alleen bepalend voor de zevenhonderd varkenshouders die meedoen in het proces dat de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) aanspande. Volgens Bruil kunnen alle ondernemers die de heffing betaald hebben het bedrag terugkrijgen afgaande op de formele rechtskracht. Bij de Aujeszky–zaak was dat ook het geval toen achteraf bleek dat de heffing onrechtmatig was.

In de periode van 1998 tot en met 2002 is in totaal bijna 318 miljoen euro aan stikstof- en fosfaatheffing opgelegd. Hiervan is 302.345.000 euro heffing die is opgelegd aan de hand van verfijnde aangifte, waarbij de mest bemonsterd is. Deze heffingen zijn volgens Bruil dus terug te vorderen.

Het ministerie van Landbouw kan nog in cassatie gaan in de zaak. Hierbij wordt de zaak niet meer inhoudelijk beoordeeld, maar alleen nagegaan of het Gerechtshof wel de juiste rechtsregels heeft toegepast. Volgens Dienst Regelingen is de uitspraak dus nog niet onherroepelijk en terugvorderen nog niet aan de orde.

Meer informatie Gerechtshof vernietigt Minas-heffingen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.