Home

Achtergrond

Milieuschade subsidies valt mee

Het aspect milieuschadelijkheid zal waarschijnlijk nooit reden genoeg zijn om een subsidieregeling af te schaffen. In combinatie met andere factoren kan het wel een doorslaggevende factor zijn. Die conclusie trekt staatssecretaris van Geel (VROM) uit een verzameling onderzoeken naar de milieuaspecten van subsidies.

De milieuschadelijkheid van subsidies is al jaren onderwerp van discussie en onderzoek. Een onderzoek van de Technische Universiteit van Delft leverde een lijst op van indirecte subsidies in onder meer de landbouw die onder verdenking stonden van milieuschadelijkheid.

Nader onderzoek leverde de conclusie op dat een aantal subsidieregelingen inderdaad grote milieueffecten hebben, maar dat die niet groot genoeg zijn om de regeling in kwestie op te doeken of af te schaffen. Het onderzoek maakte vooral duidelijk dat er geen methode bestaat om de milieueffecten af te wegen tegen de sociale en economische baten van een regeling.

Een vervolgonderzoek van de Erasmus Universiteit liet zien dat het onmogelijk is sociale, economische en milieuschadelijke effecten in één duurzaamheidseffect te vangen. De methodiek die het onderzoek opleverde is wel bruikbaar om een indicatie te krijgen waarop een afweging kan worden gemaakt.

Meer informatie Verslaafd aan milieuschadelijke subsidies

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.