Home

Achtergrond 222 x bekeken

LNV in cassatie tegen uitspraak over MINAS-heffing

Het Ministerie van LNV gaat in cassastie tegen de uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch over de MINAS-heffingen die een varkenshouder kreeg opgelegd. Het hof oordeelde eind februari dat de heffingen die het vleesvarkensbedrijf over 1999 verschuldigd is vernietigd moeten worden omdat de wijze van bemonsteren in MINAS niet voldoet aan de wettelijke eisen.

De zaak was aangespannen door de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders namens 700 varkenshouders. In een eerder stadium zag het Gerechtshof in Arnhem wel voldoende rechtsgrond om de vleesvarkenshouder de heffing op te leggen. LNV wil de kwestie daarom nog eens laten beoordelen door de Hoge Raad.

Het is dus nog even afwachten of de heffing terugbetaald dient te worden. Niet alleen voor de 700 varkenshouders namens wie de zaak was aangespannen. Maar ook voor alle andere agrariërs die een MINAS-heffing hebben betaald, want volgens Willem Bruil, directeur van het Instituut voor Agrarisch Recht, geld de uitspraak dan voor alle boeren.

Lees ook Minas-heffingen terug te vorderen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.