Home

Achtergrond

Grenzen voor Polen pas in 2007 open

De grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten gaan waarschijnlijk pas per 1 januari 2007 open. Dat plan legt staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken vrijdag voor aan de ministerraad. In de oorspronkelijke plannen zou de grens al per 1 mei 2006 opengaan.

Van Hoof wil die extra tijd gebruiken om aanvullend beleid te maken om ontduiken van arbeidsvoorwaarden en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Werknemers uit de nieuwe EU-landen kunnen nu alleen nog in Nederland aan de slag als ze daarvoor een vergunning hebben van het Centrum van Werk en Inkomen (CWI). Dat geldt ook voor werknemers van buiten de Europese Unie.
In 2005 verleende het CWI 46.114 tewerkstellingvergunningen (26.076 Polen) voor werknemers van buiten de EU. De meeste (22.760) voor seizoensarbeid in de land – en tuinbouw. Hiervoor gelden aparte regels. Ze vallen niet onder het maximum van 22.000 werknemers uit nieuwe lidstaten, al wordt ook hier gekeken of de vacatures niet door Nederlanders kunnen worden vervuld. Hiervoor bestaat bovendien een snellere procedure dan voor regulier werk.

Eurocommissaris Vladimir Spidla van Sociale Zaken opperde in februari dat Nederland per 1 mei alle arbeiders uit de nieuwe landen moet toelaten tot de arbeidsmarkt. De beperkingen die nu nog gelden zijn onnodig en leiden tot meer zwart werk, concludeerde hij in een advies.

Lees ook Wekeneis omlaag voor seizoensarbeiders

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.