Home

Achtergrond

Fosfaat bemesten kan boete opleveren

Boeren die bemesten zonder vooraf door te rekenen hoeveel fosfaat en stikstof daarmee in werkelijkheid wordt gegeven, kunnen volgens Coen Knook van DLV een forse boete verwachten. Vooral fosfaat kan volgens hem problemen geven.

Bij de Mestwet moet namelijk naast de fosfaataanvoer uit organische mest, ook de fosfaataanvoer uit kunstmest worden berekend. Bij de Minas hoefde dat volgens Knook niet. Als voorbeeld geeft hij een boer met 20 hectare land waarvan 15 hectare kool en 5 hectare graszaad en wintertarwe. Die gebruikte 1000 tot 1100 kunstmest en gemiddeld 600 kilo KAS (stikstofmeststof). Op drie hectare was daarnaast 30 kub varkensdrijfmest uitgereden.

Volgens de Minas zou de boer 227 kilo stikstof en 1340 kilo fosfaat aan bemestingsruimte overhouden. Volgens de Mestwet is dat echter 963 kilo bemestingsruimte, maar is de fosfaathoeveelheid 700 kilo boven de toegestane limiet gekomen. Dat betekent volgens Knook een boete van 7.700 euro (11 euro per kilo fosfaat teveel), vanwege het plegen van een economisch delict.

Lees ook Gerechtshof vernietigt Minas - heffingen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.