Home

Achtergrond

Bij mestoverschotheffing is geen sprake van verboden staatssteun

De mestoverschotheffing is geen verboden Europese staatssteun voor mesttransport. Dat zou alleen zo zijn als de heffing verplicht bestemd is voor de financiering van de steunmaatregel. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Een boer ging bij de Hoge Raad in hoger beroep tegen de naheffingsaanslag in de overschotheffing op grond van de oude Meststoffenwet. Hij vond dat hij over het jaar 1989 teveel moest betalen omdat het volgens hem hier om een verboden staatssteun voor mesttransport bevat.

De Hoge Raad heeft de zaak vervolgens bij het Europese Hof van Justitie neergelegd. Die oordeelt dat er geen sprake is van verboden staatssteun. De overschotheffing is volgens het Europees Hof ingevoerd ter bestrijding van meerdere kosten. Niet alleen de kosten van het transport van dierlijke meststoffen.

De Meststoffenwet bevat geen regels voor het verdelen van de overschotheffing over de kosten. Hierdoor valt de mestoverschotsheffing buiten het bereik van de in het EG verdrag genoemde uitvoeringsverbod.

Meer informatie Uitspraak van de Hoge Raad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.