Home

Achtergrond

Vrije toegang Polen pas na 1 maart 2007

Het kabinet heeft voorgesteld om de pas na 1 maart 2007 een vrije toegang te geven voor werknemers uit Polen en andere Oost-Europese werknemers die nu lid zijn van de EU.

Oorspronkelijk was voorzien dat de grenzen per 1 januari 2007 open zouden gaan voor werknemers uit deze landen. De linkse partijen in de kamer zijn van mening dat staatssecretaris Van Hoof onvoldoende heeft gedaan om ontduiking van arbeidsvoorwaarden en illegale arbeid te voorkomen.

Dat blijkt onder meer uit waarschuwingen van de vakbeweging dat er nog in veel branches, zoals de agrarische sector, problemen zijn. Van Ook zou de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) niet op tijd klaar zijn voor registratie van de nieuwe groep arbeidsmigranten.

Van Hoof moet nu met werkgevers en vakbonden afspraken maken om verdringing van werknemers in Nederland en uitbuiting van Polen tegen te gaan. Dit staat omschreven in een zogenoemd handhavingskader.

CDA en PvdA benadrukken dat ze in principe voor vrij verkeer van werknemers zijn, maar wel op een gecontroleerde en gefaseerde wijze. Het CDA houdt vast aan het huidige beleid om per sector te kijken of vrij verkeer mogelijk is.

VVD en D66 willen dat de grenzen zo snel mogelijk worden geopend; de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders wil juist dat de grenzen niet eerder opengaan tot het moment dat alle Nederlanders uitkeringstrekkers aan het werk zijn.

Lees ook Grenzen blijven dicht voor Bulgaren en Roemenen
Lees ook Vrije toegang werknemers nieuwe EU landen later dan gepland

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.