Home

Achtergrond

Verkeerd signaal ECN

Op zijn minst een beetje van de grond los. Dat mag je gerust zeggen over het voorstel van het ECN om de gasprijs voor de tuinbouw met 15 cent per kuub te verhogen. Het ECN meent dat daar een prikkel vanuit gaat om te besparen op gasverbruik.

Heel begrijpelijk dat tuinbouwvoorman Frans Hoogervorst daar alleen maar cynisch op reageert. Want 15 cent extra lijkt eerder de definitieve besparingsprikkel dan een goedbedoelde innovatieprikkel.

De glastuinbouw heeft al moeite genoeg met de hoge energieprijzen. De gemiddeld goede bedrijfsresultaten die het LEI eerder deze week raamde voor de sector doen daar weinig aan af. Met gemiddelden begin je weinig in de glastuinbouw. In de potplantensector bij voorbeeld zijn er meer een paar teelten die echt renderen, de rest doet het slecht. Zo zijn meer dan genoeg voorbeelden te noemen van andere teelten. Bovendien is er een nog te grote groep telers zonder WKK-installatie. Ook die heeft het relatief erg moeilijk.

De tuinbouw is best bereid om te besparen en te innoveren. Heel graag zelfs, als je hun voorlieden hoort. Maar dan moet de overheid het ze niet te moeilijk maken. Beter zou het in dit verband zijn om nog wat meer geld vrij te maken voor de (semi-)gesloten kas dan de nu toegezegde drie maal 12 miljoen daarvoor.

Met zo’n ondersteuning voldoet de tuinbouw eerder aan de gewenste energiebesparing - met behoud van economische activiteit - dan via de ECN-manier.

Foto

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.