Home

Achtergrond

Van Geel: Nog dit jaar subsidie luchtwassers

Nog dit jaar wordt een investeringsregeling geopend voor veehouders die luchtwassers willen aanschaffen. Tevens wordt de gecombineerde luchtwasser opgenomen in de Regeling ammoniak en veehouderij.

Dat schrijft staatssecretaris Van Geel (Milieu) aan de Tweede Kamer. Eerder had ook al minister Veerman (LNV) die subsidieregeling toegezegd. De ministeries van Vrom en LNV stellen hiervoor 15 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast reserveren de bewindslieden nog eens 10 miljoen euro voor onderzoek naar het versneld beschikbaar en toepasbaar maken van gecombineerde luchtwassers. Deze systemen zuiveren de lucht in stallen van fijn stof, ammoniak en geur.

Wanneer de regeling precies wordt opengesteld, is nog niet bekend. Eerst moet Nederland groen licht krijgen van de Europese Commissie. Minister Veerman heeft bij een eerdere gelegenheid aangegeven dat die goedkeuring slechts een formaliteit is.

Op dit moment doet Vrom onderzoek naar de investeringsbehoefte en bereidheid om stallen van gecombineerde luchtwassers te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met de voorgenomen inrichting van de subsidieregeling en de invloed van de fiscale regelingen Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) en Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Lees ook Subsidie luchtwassers vanaf volgend jaar
Meer informatie Brief van staatssecretaris Van Geel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.