Home

Achtergrond

Uitdagerskrediet deze maand beschikbaar

Bedrijven die een risicovol innovatief project willen opstarten, kunnen daarvoor een speciaal krediet aanvragen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken (EZ) trekt ruim 12 miljoen euro uit voor het zogeheten uitdagerskrediet.

De regeling is vanaf 15 februari geopend voor alle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). De minimum omvang van een project is vastgesteld op 300.000 euro en het krediet bedraagt 35 procent van de totale kosten. Economische Zaken keert maximaal 1 miljoen euro uit per project. Het uitdagerskrediet is renteloos en moet binnen drie jaar na afronding van het ontwikkelingstraject zijn terugbetaald.

Deze nieuwe regeling onderscheidt zich van andere kredietvormen voor het MKB doordat de lening al in de ontwikkelingsfase wordt verstrekt. Banken die kredieten aanbieden, willen zekerheid en lenen meestal pas geld uit als het bedrijf deze fase voorbij is.

Ondernemers kunnen een verzoek tot kredietverlening indienen bij SenterNovem, de uitvoeringsinstantie van EZ. Daarna volgt een gesprek met een adviseur van deze dienst, waarna de ondernemer een indruk kan krijgen van de slagingskans van zijn aanvraag. Vervolgens wordt binnen dertien weken een besluit genomen.

Tijdens de ontwikkeling van het project moet het bedrijf schriftelijk rapporteren over de voortgang. Bij tussentijdse wijzigingen van het plan, moet SenterNovem daar zo snel mogelijk van op de hoogte gesteld worden.

Het uitdagerskrediet maakt deel uit van de nieuwe Kaderregeling Subsidies Innovatieprojecten. Deze regeling is een verzameling van instrumenten die financiële ondersteuning biedt aan innovatieprogramma’s.

Meer informatie Website van SenterNovem over het Uitdagerskrediet
Meer informatie Publicatie in de Staatscourant

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.