Home

Achtergrond

'Mestsilo's staan op knappen'

Het is slechts een kwestie van tijd dat er opnieuw een mestsilo openbarst, zoals anderhalve week geleden in het Groningse Musselkanaal. Dat zegt Joop Zijlstra, voorzitter van het college van deskundigen agrotechniek van certificerings- en onderzoeksorganisatie Kiwa in een artikel dat vandaag verschijnt in Boerderij.

In Musselkanaal barstte een mestsilo met 2.500 kuub mest. Oorzaak was metaalmoeheid en roestvorming. Betonnen, houten, stalen of gemetselde mestsilo’s moeten twintig jaar na de bouw gekeurd worden. Na deze keuring moet blijken of de silo wederom twintig jaar kan worden gebruikt.

Volgens Joop Zijlstra moeten silo’s al tien jaar na de bouw gekeurd worden en niet pas na twintig jaar. Mestsilo’s gaan minder lang mee dan voorheen werd gedacht.

De meeste silo’s die in Nederland staan zijn geplaatst in 1988 met behulp van de investeringssubsidie WIR of in de jaren 1992 en 1993. Deze silo’s zijn dus allemaal veertien tot achttien jaar oud.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.