Home

Achtergrond

Land naast woning geen aanhorigheid, hypotheekrente niet aftrekbaar

Hypotheekrente van een perceel is niet aftrekbaar als niet duidelijk is dat het land bij de woning hoorde, daarbij in gebruik en dienstbaar was. Dat heeft het Gerechtshof van Leeuwarden bepaald.

Een boer kocht in 1997 een woning en financierde deze door middel van een hypotheek. In hetzelfde jaar kocht hij een hectare land naast die woning. Het land was op dat moment verpacht.

De levering van het land en de daarbij behorende koopsom vonden plaats in 2001. Toen was het land namelijk vrij opleverbaar. Ook het land financierde de boer met een hypotheek. Hij gebruikte het vervolgens voor het houden van schapen en koeien. Een stroomdraad scheidde het land van de woning.

Bij de aanslag voor het bewuste jaar weigerde de inspecteur van de belastingdienst de hypotheekrente van de hypotheek voor het land in aftrek toe te laten. Dit omdat volgens hem het land niet kon worden aangemerkt als een aanhorigheid van de woning.

De boer was het hier niet mee eens en ging in beroep bij het Gerechtshof van Leeuwarden. Deze volgde echter de inspecteur in haar oordeel. Het perceel was aanmerkelijk groter dan het perceel waarop de woning stond en het gebruik van het perceel voor het houden van koeien en schapen kon ook ergens anders plaatsvinden.

Volgens het Gerechtshof kon dan ook niet worden gezegd dat het land bij de woning hoorde, daarbij in gebruik was en daaraan dienstbaar was. Naar aanleiding van al deze redenen is de hypotheekrente in dit geval dus niet aftrekbaar.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.