Home

Achtergrond

Heffing successierechten geëmigreerde Nederlander geoorloofd

De Belastingdienst mag successierechten blijven heffen over de erfenissen van emigranten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald.

De rechter nam dit besluit naar aanleiding van vragen van het Gerechtshof in Den Bosch. Daar diende een zaak tussen de erfgenamen van een geëmigreerde Nederlander en de Belastingdienst. De overledene was in 1988 geëmigreerd en negen jaar later gestorven.

Op basis van de zogeheten tienjarenregeling in de Successiewet (artikel 3) mag Nederland belasting heffen gedurende een periode van tien jaar na emigratie. De erfgenamen vinden dat niet terecht. Volgens hen vormt deze bepaling een belemmering van het vrije kapitaal verkeer waardoor die in strijd zou zijn met Europese regelgeving.

Het Hof in Luxemburg is het daar niet mee eens. Volgens de Europese rechter voldoet de tienjarenregeling aan het betreffende EG-Verdrag (voorheen artikel 73, nu 57 en 58). Staatssecretaris Wijn (Financiën) is blij met de beslissing. “Het kan niet zo zijn dat mensen rijk worden in Nederland en vervolgens de plaat poetsen zodra er belasting betaald moet worden”, zegt hij. Wijn noemt het ‘goed dat het Hof zich een medestander toont in de bestrijding van belastingontwijking’.

Meer informatie Uitspraak van het Europese Hof van Justitie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.