Home

Achtergrond

Grenzen open voor werknemers van buiten EU

De Nederlandse grenzen moeten vanaf 1 mei open voor werknemers uit de lidstaten die in 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Dat stelt Vladimir Spilda, de eurocommisaris voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, in het advies dat hij 8 februari in Brussel indient.

Volgens Spilda werkt de huidige beperking zwart werk in de hand en is het ongunstig voor de economie. Nederland besloot in 2004 maximaal 22.000 werknemers uit de nieuwe lidstaten toe te laten en dan uitsluitend in sectoren met moeilijk invulbare vacatures. Elf andere landen namen soortgelijke maatregelen.

In Groot Brittanië, Ierland en Zweden gelden geen beperkingen en dat heeft volgens Spilda niet geleid tot massale migratie en verstoring van de arbeidsmarkt. Polen en Tsjechen doen volgens hem nu gewoon legaal werk wat ze vroeger illegaal deden.

Het gaat hier om een dringend advies van de Europese Commissie. In principe is elke lidstaat vrij de beperkingen 1 mei met nog eens vijf jaar te verlengen. In maart zal het kabinet met een standpunt komen.

In 2005 verleende het Centrum voor Werk en Inkomen 46.114 tewerkstellingvergunningen (26.076 Polen) voor werknemers van buiten de EU. De meeste (22.760) voor seizoensarbeid in de land – en tuinbouw. Hier gelden aparte regels voor. Ze vallen niet onder het maximum van 22.000 werknemers uit nieuwe lidstaten, al wordt ook hier gekeken of de vacatures niet door Nederlanders kunnen worden vervuld.

Hiervoor bestaat bovendien een snellere procedure dan voor regulier werk. Deze is afhankelijk van de tijd van de werkzaamheden. Voor werkvergunningen van maximaal twee maanden duurt de aanvraagprocedure twee weken. Voor vacatures met een langere duur na 1 september of voor vacatures in de glastuinbouw 7 werken en de reguliere procedure telt elf weken.

Lees ook Wekeneis omlaag voor seizoensarbeiders
Lees ook Versoepeling regels dienstverleners definitief per 1 december

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.