Home

Achtergrond

Gerechtshof vernietigt Minas-heffingen

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders ( NVV) in het gelijk gesteld in haar zaak tegen de Minas heffingen. Het Hof vernietigt de heffingen van 55.000 euro die Dienst Regelingen aan de twee betrokken veehouders had opgelegd.

Volgens de wet hadden de varkenshouders te veel mest geproduceerd. Door de uitspraak worden de heffingen voor zevenhonderd varkenshouders die deelnamen aan het proces van de NVV vernietigd. Voor veehouders die de Minasheffing gewoon hebben betaald zonder bezwaar te maken, is de heffing onherroepelijk geworden. Zij kunnen niet meer in aanmerking komen voor terugbetaling.

De NVV heeft de zaak aangespannen met een tiental speerpunten waarom de Minas- wetgeving niet correct zou zijn. De rechter oordeelde dat de ministeriële bepaling voor de hoeveelheidbepaling van de mest onjuist is omdat bewust zeugenmest buiten beschouwing is gelaten. Hierdoor konden veel varkensbedrijven de norm niet halen.

De overheid kan nog in cassatie gaan tegen de uitspraak. Dienst Regelingen bestudeert de uitspraak en kon daardoor nog geen reactie geven. De NVV bekijkt op dit moment ook wat de uitspraak betekent voor de nieuwe mestwet die 1 januari 2006 is ingegaan. De ministeriële regeling maakt namelijk ook deel uit van het Spoor-1 voor mestafzet in de nieuwe Meststoffenwet.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.