Home

Achtergrond

Forse verlaging PT heffingen

De hefffingen van het Productschap Tuinbouw (PT) gaan volgend jaar fors omlaag, zowel voor de telers van groenten en fruit als voor de handelaren en fabrikanten. De sterke verlaging van de omzetheffingen is het gevolg van de wens van telers minder uit te geven aan promotie en van teruglopende bijdragen van het PT aan het Kwaliteits-Controle Bureau (KCB).

Telers van groente en fruit gaan volgend jaar 0,066 procentpunt minder heffing betalen op hun omzet. Glasgroentetelers betalen dan 0,402 procent in plaats van 0,468 procent. Voor vollegrondsgroentetelers wordt de omzetheffing bijna gehalveerd naar 0,087 procent (was 0,153 procent). Zij betalen daarnaast nog wel een areaalheffing, net als de fruittelers. De hoogte van de areaalheffing voor vollegrondsgroenten is nog niet vastgesteld.

Voor de meeste fruittelers is de areaalheffing iets verlaagd. Maar voor de blauwe bessen is de areaalsheffing meer dan gehalveerd naar 164 euro per hectare. Voor handelaren van groente en fruit gaan de heffingen ook omlaag. De algemene heffing, berekend over alle aankopen ongeacht de herkomst, wordt met 0,05 procentpunt verlaagd naar 0,045 procent.

De bestemmingsheffingen, opgelegd over verse groente en fruit uit Nederland, worden veel sterker verlaagd. Voor groenten wordt de bestemmingsheffing 0,042 procent (was 0,103 procent) en voor fruit 0,077 procent (was 0,138 procent). De PT-heffing voor fabrikanten is voor 2007 tien procent verlaagd naar 0,053 procent.

Meer informatie Bekendmaking op site Productschap Zuivel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.