Home

Achtergrond 172 x bekeken 1 reactie

Einde interventie

De Europese Commissie wil de interventie-opkoop van mais afschaffen. Reden zouden de huidige problemen met de afzet van Hongaarse mais zijn, maar die voorraad gaat al naar de biobrandstofproductie. Het lijkt daarmee een gezocht argument; de EU had wel eerder in kunnen grijpen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han van Riel

    Als de huidige trends zich voortzetten. De "mis oogst" in Australie toegeschreven aan de klimaats verandering. Dit betekent een blijvend verschijnsel. De Westerse landen zijn op grote schaal in de bio ethanol gedoken. Kun je van de ene dag op de andere niet stoppen. Deze twee trends betekenen minder graan voor consumptie doeleinden. Hierdoor zal de prijsstijging blijvend zijn en daarmee is interventie een overbodige luxe. Bij dit alles komt nog een verbetering van het bruto product in Azie met als gevolg een hogere consumptie van de bevolking. we kunnen rustig aannemen, dat de productie in Azie geen gelijke tret kan houden met de consumptie groei. Willen we de productie opvoeren zullen we op marginale gronden moeten uitbreiden, gevolg een duurdere productie, die alleen bestaansrecht heeft bij een hogere prijs. De andere keuze die we hebben is ongebreidelde kap van het Oerwoud. Gaat dit gebeuren dan is het klimaat en daarmee de complete aarde de klos, te beginnen met de ontwikkelingslanden zelf. Denk aan de palmoile plantage van westerse multinationals. De enige conclusie die ik kan trekken; "De politiek kan nog de natuur nog de economie op termijn sturen". Het geld zal al deze processen sturen zonder aan de gevolgen voor de minder bedeelden te denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.