Home

Achtergrond 189 x bekeken

Commissie Pachtnormen ingesteld

Minister Veerman van Landbouw Natuurbeheer en Voedselkwaliteit heeft de Commissie Pachtnormen ingesteld. Deze commissie, onder leiding van professor Alfred van Hall, moet een berekeningsmechanisme ontwikkelen voor een differentiatie van pachtprijzen. Deze moet in overeenstemming zijn met wat er op landbouwgronden kan worden verdiend.

Dit agrarisch opbrengend vermogen is afhankelijk van een aantal aspecten. Er zijn onder meer verschillen in gebruiksmogelijkheden in en tussen onderscheiden regio’s als gevolg van bestaande beperkingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de bodemgesteldheid, het grondgebruik, de landbouwpraktijken, de vruchtwisseling, de landbouwsystemen en de structuur van de agrarische bedrijven. In de toekomst kunnen er als gevolg van het natuur, water en milieubeleid nog meer beperkingen bijkomen.

De effecten van de veranderingen van het beleid op het opbrengend vermogen moeten ook kunnen worden meegenomen in de te bepalen pachtprijs. Daarnaast moet de te ontwikkelen berekeningsmechanisme rekening houden met voldoende steun van pachters en verpachters en een redelijk rendement voor de verpachter. Rond 20 maart moet er een rapport verschijnen.

Lees ook Onderzoek naar nieuw pachtprijsmechanisme
Meer informatie Brief van Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.