Home

Achtergrond

Onzakelijke lage huurprijs onbelangrijk voor verkoopprijs

Rekening houden met een erg lage huurprijs hoeft bij de koopsom niet. Bij de verkoopprijs dient te worden uitgegaan van een zakelijke, tussen onafhankelijke derden vast te stellen prijs. Dat heeft de Rechtbank van Breda bepaald.

Twee broers zijn directeur aandeelhouder van een Besloten Vennootschap en verhuren tot 2000 een perceel grond aan die BV. In dat jaar verkopen ze dat voor 1.610.919,77 euro aan de BV. Volgens de inspecteur van de belastingdienst was het perceel echter meer waard en hij merkt het verschil van 807.728,78 euro aan als winstuitdeling.

De Rechtbank acht het niet aannemelijk dat de prijs die de BV voor de grond heeft betaald hoger is dan de waarde ervan. Ze baseert zich hierbij op door de broers overlegde taxatierapporten van gerenommeerde taxateurs.

De door de inspecteur aangevoerde onzakelijke lage huurprijs van 9,075.60 euro is volgens de Rechtbank bij verkoop niet van belang. De verkoopprijs gaat uit van een zakelijke, tussen onafhankelijke derden vast te stellen prijs. De door de inspecteur bij de navorderingsaanslag aangebrachte correctie is overigens niet in het geschil.

Er is volgens de Rechtbank wel sprake van een winstdeling door de BV aan beide broers ter grootte van de door de BV in het jaar 2000 voor de aankoop van de grond betaalde bestrating. De BV heeft hier namelijk tweemaal voor betaald door de kosten voor haar rekening te nemen en hiervoor nogmaals te betalen door de kosten mee te nemen in de koopsom. Het bedrag van 92,045.23 euro wordt bij beide broers, ieder voor de helft, belast uit winstuitdeling naar een tarief van 25 procent.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Breda

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.