Home

Achtergrond

Nieuwe regels rondom subsidie energiegewassen

Er gelden nieuwe regels rondom de subsidie op energiegewassen. Daartoe is de regeling braak, non food-non feed en energiegewassen door het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) aangepast.

Er zijn drie belangrijke veranderingen. De eerste is dat een teler van energiegewassen alleen in aanmerking komt voor subsidie op grond van areaalbetaling als het perceel een oppervlakte heeft van minimaal 0,3 hectare, de teler maximaal één leveringscontract per grondstof afsluit en met ingang van 2006 per landbouwgrondstof minimaal 3 hectare landbouwgrond is ingezaaid.

Een andere verandering betreft de eerste verwerker waarmee de teler een contract afsluit garant staat voor de verwerking tot eindproduct. In het kader van de gewasspecifieke steun voor energiegewassen en de braakregeling zijn maximaal drie verwerkers per keten toegestaan. Teruglevering voor verwerking van gewassen aan de teler mag niet.

Tot slot is het sinds dit jaar mogelijk om bepaalde gewassen ook op het eigen bedrijf te verwerken tot energie of biobrandstof. Dat mag bij gewassen die op braakgronden worden geteeld die onder de bedrijfstoeslag vallen of op grond waarvoor de teler een energiebonus aanvraagt. Voor verwerking op het eigen bedrijf moet de ondernemer een boekhouding bijhouden waaruit onder andere de methode en de hoeveelheid van de verwerkte of bewerkte grondstoffen en eindproducten blijkt.

Meer informatie Regeling van HPA

Meer informatie Informatiepagina energiegewassen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.