Home

Achtergrond

Lage BTW alleen voor landbouwdieren en voedselproductie

Het verlaagde BTW-tarief van 6 procent voor de levering van bepaalde levende dieren gaat vanaf 1 januari 2007 alleen gelden voor dieren in de landbouw of voor de voedselproductie. Voor de overige dieren gaat het 19 procent tarief gelden. Dit heeft de ministerraad beslist op voorstel van minister Zalm van Financiën.

Op dit moment is de Nederlandse btw-wetgeving voor rundvee, paarden, geiten, schapen, geiten, varkens en paarden nog ruimer. Voor deze dieren is tot nog toe het verlaagde btw-tarief van toepassing, ongeacht de bestemming van de dieren.

Dit is echter strijdig met de zesde btw-richtlijn van de Europese Commissie. Volgens deze richtlijn moet het normale btw-tarief gelden voor de levering van levende dieren die niet voor de landbouw of de voedselproductie worden gebruikt. Te denken valt aan ren-, rij-, spring-, dressuur-, en manegepaarden.

De Europese Commissie heeft Nederland hierop aangesproken en in reactie hierop heeft de ministerraad nu besloten de wetgeving naar verwachting per 1 januari 2007 aan te passen. Dit gebeurt per amendement. Aanvankelijk was de aanpassing voorzien in het Belastingplan 2007.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.