Home

Achtergrond

Grote verschillen in prijzen mestafzet

Er zijn grote verschillen tussen de prijzen die varkenshouders betalen voor de mestafzet. Het meest betalen varkenshouders in Gelderland (gemiddeld 17 euro per kuub) en het minst betalen hun collega’s in Groningen (7 euro per kuub). Dat blijkt uit een anonieme enquête van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders NVV.

De prijzen zijn exclusief wegen, bemonsteren (1,50 tot 2 euro per kuub) en BTW. De ondervraagden gaven aan nog ongeveer 30 procent van de mest op hun bedrijf te hebben. Voor de helft van hen is dat eenzelfde hoeveelheid als een jaar geleden. Het slechte weer in het voorjaar en de maand augustus heeft samen met de nieuwe mestwet voor de huidige problemen gezorgd. Volgens de NVV worden die problemen veroorzaakt door het feit dat de plaatsingruimte nog niet optimaal wordt benut wordt.

Afnemers kunnen nog niet goed met de nieuwe mestwet overweg en het systeem van cross complience zorgt ervoor dat men aan de veilige kant gaat zitten. Dit heeft tot gevolg dat voor een beperkt deel (ongeveer 60 procent) van de plaatsingsruimte dierlijke mest wordt gebruikt wat wordt aangevuld met kunstmest. De NVV vindt dat varkenshouders meer moeten doen om de mestafzet van hun bedrijf te organiseren. Eén telefoontje plegen naar de intermediair is niet genoeg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.