Home

Achtergrond

Grenzen blijven dicht voor Bulgaren en Roemenen

De Nederlandse grenzen gaan nog niet open voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië op het moment dat deze landen toetreden tot de Europese Unie. Werkgevers die Bulgaren of Roemenen willen aannemen moeten de komende twee jaar nog een werkvergunning voor hen aanvragen. Dat heeft de ministerraad op voorstel van Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken besloten.

Zo’n werkvergunning wordt pas afgegeven als in Nederland of in de andere EU lidstaten geen werknemers beschikbaar zijn en wanneer de werkgever voldoende arbeidsvoorwaarden en huisvesting biedt. Deze maatregelen zijn genomen omdat het kabinet een toestroom van Roemenen en Bulgaren vreest bij open grenzen omdat de inkomens daar veel lager zijn.

Overigens stellen vrijwel alle EU-lidstaten een overgangsregime in. Het geldt in principe voor twee jaar. Na het eerste jaar wil het kabinet bekijken hoe de arbeidsmigratie zich ontwikkelt. Dan kan het beleid eventueel worden versoepeld. Na twee jaar mogen de lidstaten nog maximaal drie jaar de overgangsmaatregel in stand houden. Na vijf jaar moeten de grenzen wel volledig open voor werknemers uit de nieuwe landen, tenzij de arbeidsmigratie de arbeidsmarkt ernstig dreigt te verstoren.

Meer informatie Beleid op site Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.