Home

Achtergrond

Geen vrijstelling omzetbelasting bij verkoop melkquotum voor weduwe agrariër

Er is geen vrijstelling van omzetbelasting voor de verkoopopbrengst van een verhuurd melkquotum voor de weduwe van een agrariër, die niet zelf een agrarisch bedrijf exploiteerde. Dat heeft het Gerechtshof van Leeuwarden bepaald.

Na het overlijden van een agrariër ging de activa en passiva van zijn onderneming over naar het privé-vermogen van zijn weduwe. Daarvoor oefende de boer vanwege zijn ver gevorderde leeftijd het agrarisch bedrijf nog maar in beperkte mate uit. Hij had zijn grond grotendeels verpacht en zijn melkquotum verhuurd.

Over de huur behoefde hij op grond van de Resolutie van 11 oktober 1998 en de aanvullende Ministeriële Resolutie van 9 mei 1989 geen omzetbelasting af te dragen. De weduwe zette de verpachting van de grond en de verhuur van het melkquotum door, maar bereikte de status van ondernemer niet meer.

In 2002 verkocht de weduwe het melkquotum. Ze deed daarbij een beroep op de Resolutie, maar dat werd door de inspecteur van de belastingdienst en later ook door het Gerechtshof van Leeuwarden afgewezen. Dit omdat de Resolutie alleen voor agrarische ondernemers geldt.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.