Home

Achtergrond

Geen compartimenten dankzij Besluit gebruik Bouwwerken

Veehouderijbedrijven hoeven vanaf 1 januari geen gebruiksvergunning meer aan te vragen voor brandcompartimenten van meer dan 1.000 vierkante meter. Dat blijkt uit het nieuwe Besluit gebruik Bouwwerken dan volgend jaar waarschijnlijk in werking treedt.

Vanaf 1 januari 2007 gaan landelijke, uniforme brandvoorschriften gelden die worden vastgelegd in het Besluit gebruik Bouwwerken. Tot die tijd geldt dat alle gebouwen, dus ook veestallen, van meer dan 1.000 vierkante meter omwille van de brandveiligheid in compartimenten moet worden verdeeld. Ondervoorwaarden, zoals doorrekening van de vuurbelasting, mag een compartiment groter zijn. Hiervoor is echter een gebruiksvergunning nodig, waarvoor gemeentes duizenden euro’s leges rekenen. Er zijn echter verschillen per gemeente.

Omwille van het nieuwe besluit worden de regels rondom brandveiligheid en gebruiksvergunning uniform gemaakt. De voorschriften die aan een gebruiksvergunning gekoppeld zijn komen daarmee te vervallen.
Overigen gaat de minister ook het aantal gebouwen waarvoor een gebruiksvergunning nodig is beperken. Op termijn moet de gebruiksvergunning onderdeel worden van de allesomvattende omgevingsvergunning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.