Home

Achtergrond

Dubbelgangers bij uitzendbureaus

Boeren en tuinders die medewerkers op hun bedrijf krijgen via uitzendbureaus moeten volgens LTO Nederland extra alert zijn op de identiteitspapieren. De organisatie heeft een toenemende fraude gesignaleerd bij uitzendbedrijven die werken met dubbelgangers.

Mensen die niet in ons land mogen werken gaan aan de slag op papieren van mensen die dat wel mogen. Bij administratieve controles van uitzendbureaus komt de fraude niet boven water omdat er gewerkt wordt met kopieën van geldige paspoorten. Als de arbeidsinspectie er toch achterkomt dat er een illegale werknemer is, volgt een boete van maximaal 9500 euro.

De illegaliteit in de land- en tuinbouw is overigens vergeleken met andere sectoren de afgelopen jaren afgenomen. Agrarische ondernemers wordt aangeraden de papieren van medewerkers en uitzendkrachten goed te controleren. Dit kan bijvoorbeeld door persoonsgegevens te vragen en een handtekening te laten zetten. LTO heeft afspraken gemaakt met de marechaussee over een mogelijke extra controle.

De fraude met dubbelgangers is volgens LTO een georganiseerde fraude. Eerst worden er mensen geworven die bereid zijn hun paspoort te verhuren en vervolgens worden er illegalen gezocht die lijken op degene die op het paspoort staat. De illegaal gaat vervolgens voor weinig loon aan het werk en de winst gaat naar de verhuurders van de papieren en malafide uitzendbureaus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.