Home

Achtergrond

Wereldvoedseldag

Eigenlijk heb ik een hekel aan al die dagen: wereld-AIDS-dag, secretaressedag, vaderdag, mensenrechtendag, dierendag, noem maar op. Op zo’n dag moeten we stilstaan bij de specifieke kwaliteiten, problemen van die persoon of thema. Het is net als met kerst: vrede.

De dag erna mag je een offensief beginnen. Wat de Russen trouwens ook ooit deden in Afganistan! Ik kroop vanochtend achter de computer voor een verhaal over wereldvoedseldag, een onderwerp dat mij na aan het hart ligt. Ik word er treurig van. De wereldvoedselorganisatie FAO benoemt elk jaar een thema om de moed erin te houden. Na water, vrouwen, droogte, biotechnologie viel dit jaar de beurt aan investeringen in de landbouw. Eigenlijk is de onderliggende boodschap steeds dezelfde. Van de 6 miljard mensen lijden 850 miljoen aan ondervoeding. Allerlei beloften van staatshoofden, bedrijven, etcetera over aanpak ten spijt. Een van de grootste problemen is oorlog. Darfur staat dit jaar bovenaan de lijst van meest schrijnende regio’s. Daar spelen andere belangen. Al studerend op het thema groeit weer het respect voor die mensen die zich echt inzetten voor honger. Deze week stonden de eerste verhalen al in de krant. Ik voorspel dat andere kranten morgen ook verhalen hebben, en de omroepen uitgebreid aandacht besteden aan de schrijnende situatie. Als het dan ergens beklijft, heeft het toch zin zo’n wereldvoedseldag, realiseer ik me. Herhaling is de kracht van de boodschap. Ik heb voldoening van mijn werk vanochtend.

Foto

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.