Home

Achtergrond

Schikking rond fokverbod

Met 554 van de 800 varkenshouders die een claim hebben ingediend na het in 2001 door het College van Beroep voor het bedrijfsleven onverbindend verklaren van het fokverbod, heeft het ministerie van LNV een schikking getroffen. Dat heeft minister Veerman van Landbouw middels een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.

In totaal is met de schikkingen een bedrag van ongeveer 39 miljoen euro gemoeid. Het fokverbod was uitgevaardigd tijdens de varkenspestcrisis van 1997. LNV heeft na de uitspraak van het college drie schikkingsvoorstellen opengesteld. Een regeling voor vermeerderaars, een regeling voor besmet geruimde bedrijven en een regeling voor subfok en basisfokbedrijven.

Vervolgens is beoordeeld welke bedrijven in aanmerking komen voor een vergoeding en daar zijn de regelingen naartoe gestuurd. De bedrijven moesten daarna aangeven of ze wilden schikken. In een aantal gevallen lopen er nog acties die samenhangen met het fokverboddossier. Sommige varkenshouders hebben namelijk teveel of onterecht geld ontvangen.

Niet elke veehouder die een claim heeft ingediend heeft een schikkingsvoorstel ontvangen. Zo zijn er boeren die een claim hebben ingediend die helemaal geen schade hebben gelden door het fokverbod. Sommige claims waren volgens de minister verjaard. Ook heeft niet elke varkenshouder het voorstel geaccepteerd. Die groep kan alsnog een individuele procedure starten tegen de staat.

Meer informatie Brief Veerman op site ministerie van LNV

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.