Home

Achtergrond

Prijs melkquotum nadert dieptepunt

De prijs van melkquotum is gedaald tot minder dan 35 euro per kilo vet. Dat betekent dat de prijs in 2006 inmiddels 30 procent lager is dan in 2005. Sinds het voorjaar van 1997 hoefde er niet meer zo weinig betaald te worden. Het dieptepunt was 21 januari uit dat jaar toen 31,87 per kilo vet moest worden neergelegd.

Vorig jaar rond deze tijd werd nog een prijs van meer dan 54 euro per kilo vet betaald. De prijsval werd afgelopen zomer ingezet en is de laatste weken in een stroomversnelling gekomen. Vooral na het verschijnen van het rapport van het Landbouw Economisch Instituut over de toekomst van de melkquotering is de prijs voor het productierecht sterk gedaald.

Ook het advies van minister Veerman van Landbouw om terughoudend te zijn met investeringen in melkquotum heeft hier invloed op. Daarnaast is er natuurlijk nog de op handen zijnde afschaffing van de melkquotering in de Europese Unie.

Meer informatie Rapport van het LEI

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.