Home

Achtergrond

Prijs agrarische grond aanzienlijk gestegen

In het derde kwartaal zijn de prijzen voor agrarische grond (bouwland en grasland) flink gestegen. Dat blijkt uit het kwartaalbericht van het kadaster.

De gemiddelde prijs voor een hectare grasland bedraagt ruim 5 procent meer dan in het tweede kwartaal, 27.554 euro tegenover 26.133 euro. Het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de prijs nog 25.668 euro. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is er een prijsstijging van 7,35 procent.

De prijs voor een hectare bouwland steeg met 4 procent naar 30.662 euro. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er nog 27.948 euro voor gevraagd en ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar is er een prijsstijging van 9,5 procent.

Alleen die transacties tellen mee waarbij gronden zijn getransporteerd die een agrarische bestemming hebben. Daarnaast gaat het om transacties die groter zijn dan een hectare. Het moet gaan om uitsluitend bouw- of grasland, geen bebouwing als een boerderij of stal.

Het betreft niet de verkoop van een combinatie van grasland en bouwland. De transactie moet een eigendomsrecht betreffen en de gemiddelde prijs per vierkante meter moet hoger zijn dan een euro en lager dan 6 euro.

De prijsstijging wordt verklaard door de toenemende vraag naar grond in verband met schaalvergroting. Het mestbeleid speelt een rol en de zekerheid die investeren in grond biedt.

Meer informatie Kwartaalbericht van het Kadaster

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.