Home

Achtergrond

Nieuw Pachtnormenbesluit pas in voorjaar 2007 vastgesteld

Er zal geen nieuw Pachtnormenbesluit zijn vastgesteld voor 1 november 2006. Het te volgen traject voor de totstandkoming van een AMvB kost te veel tijd. Bovendien heeft de Raad van State nog 3 maanden nodig om het kabinetsstandpunt te behandelen. Dat schrijft minister Veerman van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister beseft dat veel pachtcontracten en wijzigingen in de pachtprijs op 1 november in zouden gaan. Deze verandering van pachtprijs zal nu echter niet door kunnen gaan, maar in de meeste gevallen pas op 1 november 2007. Het nieuwe Pachtnormenbesluit zal er op zijn vroegst in het voorjaar van 2007 zijn.

Het besluit is opgesteld aan de hand van een rapport van de Commissie Pachtnormen. De Tweede Kamer heeft dit rapport al behandeld en heeft zich er positief over uitgelaten. Het bevat een nieuwe berekenmethodiek voor tuinland, vergelijkbaar met de berekenmethodiek voor los land.

Die methodiek was ten tijde van de behandeling in de Tweede Kamer nog in ontwikkeling en Veerman zal er binnenkort nadere informatie over geven. Verder komt er een moderner agrarisch puntenstelsel in lijn met de modernisering van het huurbeleid.

Lees ook Nieuwe berekenmethodiek pacht door Kamer geaccepteerd
Lees ook Advies commissie Van Hall: pachtprijs naar opbrengend vermogen
Meer informatie Bekendmaking op site ministerie van LNV

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.