Home

Achtergrond

Weiland bij woning overbrengen naar privé levert bestemmingswijzigingswinst op

Een echtpaar dat hun bedraaf staakt en het woonhuis met opstallen en 0,4 hectare overbrengt moet afrekenen met de fiscus. Volgens de inspecteur t er bij de overbrenging van het weiland bestemmingswijzigingwinst van € 20.000. Het Gerechtshof Arnhem stelt hem in het gelijk.

In 1998 staakt een echtpaar hun bedrijf. Daarom zijn de tot het ondernemingsvermogen behorende onroerende zaken naar het privé-vermogen overgebracht. Het gaat om een bij de boederij aanhorig weiland dat het echtpaar blijft gebruiken voor het houden van schapen. Het echtpaar is van mening dat met betrekking tot dit weiland de landbouwvrijstelling kan worden toegepast, maar de inspecteur denkt daar anders over.

Het Hof geeft de inspecteur gelijk: Het bedrijf is gestaakt en het aanhorige weiland, voorheen bij het bedrijf in gebruik, is naar hun privé-vermogen is overgebracht. Het Gerechtshof concludeert dat het weiland voortaan buiten het kader van een landbouwbedrijf wordt aangewend. Dus is er sprake van een bestemmingswijziging. Dat er na de staking nog een paar schapen hobbymatig worden gehouden doet hieraan niet af.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof Arnhem
Lees ook Datum mondelinge koopovereenkomst bepalend voor regime landbouwvrijstelling

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.