Home

Achtergrond

Tweede bedrijfswoning bij pluimveebedrijf niet toegestaan

Een pluimveebedrijf kan geëxploiteerd worden zonder tweede bedrijfswoning. Burgemeester en wethouders van Heusden hebben dan ook terecht de bouwvergunningsaanvraag geweigerd. Zo oordeelde de Raad van State onlangs.

In deze zaak heeft in pluimveehouder in 2002 een bouwvergunning voor een tweede bedrijfswoning aangevraagd. Het college van burgemeesters en wethouders zou hiervoor vrijstelling moeten verlenen. Op basis van een advies van de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen (AAB) weigert deze de vrijstelling echter. Het bezwaar wordt door het college wel gegrond verklaart, maar het standpunt blijft ongewijzigd. Ook de rechtbank stelt de gemeente Heusden in het gelijk.

Uiteindelijk buigt de Raad van State zich over de kwestie. Deze vindt dat de AAB de juiste uitgangspunten heeft gehanteerd. Aan het eerste uitgangspunt is voldaan: de arbeidsbehoefte bestaat uit tenminste twee volwaardige arbeidskrachten. Volgens de AAB is een tweede bedrijfswoning niet noodzakelijk,omdat het benodigde toezicht vanuit één bedrijfswoning kan plaatsvinden. De Raad van State volgt dan ook de eerdere rechtspraak en oordeelt dat de vergunning terecht is afgewezen.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State
Lees ook Geen tweede bedrijfswoning bij tuinbouwbedrijf

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.