Home

Achtergrond 196 x bekeken

Geen milieuvergunning als stal niet op tijd klaar is

De milieuvergunning voor een varkensstal kan worden ingetrokken als drie jaar na het onherroepelijk worden daarvan het gebouw nog maar voor een klein deel is voltooid. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Een Brabantse varkenshouder kreeg op 30 maart 1999 een vergunning van de gemeente Steenbergen voor de bouw van een nieuwe stal. Op 24 oktober 2001 werd deze onherroepelijk. Volgens de Wet milieubeheer moet de stal maximaal drie jaar daarna zijn voltooid.

Uit een controlebezoek op 22 oktober 2004 bleek echter dat de stal, die uiteindelijk plaats zou moeten kunnen bieden aan bijna 7.000 vleesvarkens, slechts enkele afdelingen telde. Daarin konden niet meer dan 500 dieren worden gehouden en bovendien ontbrak een verwarmingsinstallatie en een permanente stroomvoorziening. Enkele essentiële voorzieningen zoals een veevoederopslag en een ventilatiesysteem waren eveneens niet aanwezig.

Desondanks wees het college van burgemeester en wethouders van Steenbergen op 23 oktober 2004 een verzoek tot optreden tegen de varkensboer af. Ten onrechte, oordeelt de Raad van State. Onder de genoemde omstandigheden kan niet worden gezegd dat er op 24 oktober sprake was van een constructie bedoeld en geschikt om als stal te gebruiken.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.