Home

Achtergrond

Afwijken geluidsnormen alleen met goede reden

Hoewel van de normen voor geluid in de Handreiking industrielawaai en vergunningverlening mag worden afgeweken, moet daar wel een goede en beargumenteerde reden voor zijn. Daar kwam een akkerbouwer uit de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle onlangs achter. De Raad van State oordeelde dat zij niet heeft kunnen aantonen waarom haar bedrijf in de oogsttijd meer herrie zou mogen maken dan volgens de Handreiking is toegestaan.

Volgens omwonenden produceert het bedrijf tijdens de oogsttijd, die ongeveer drie weken duurt, zoveel lawaai dat het niet mogelijk is om de tuin te zitten of de ramen en deuren op te laten staan. Tijdens de aardappelcampagne is het een af- en aanrijden van trekkers met opleggers. Ook de ventilatoren in de loodsen draaien dan op volle toeren. De omwonenden maakten daarom bezwaar tegen de vergunningverlening door de gemeente.

Hoewel de Raad concludeert dat een tuin geen geluidgevoelig object is, vindt de rechter wel dat de onderneemster in overtreding is. Het aantal decibellen dat tijdens de oogsttijd wordt geproduceerd is hoger dan de normen in de Handreiking. Ter zitting kon de akkerbouwer onvoldoende beargumenteren dat het niet mogelijk is het aantal decibellen te verkleinen. Was haar dat wel gelukt, dan was de uitkomst wellicht anders geweest.

Daarmee vernietigt de Raad de beslissing van het college van burgemeester en wethouders van Zevenhuizen-Moerkapelle om het bedrijf een milieuvergunnning te verlenen. Volgens de rechter is het geluidsaspect immers bepalend voor de vraag of de vergunning kan worden toegekend.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State
Meer informatie Handreiking industrielawaai en vergunningverlening

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.