Home

Achtergrond

Vrijstelling overdachtsbelasting bij overname door broer of zus

Bedrijfsovernames door broers of zussen zijn vanaf volgend jaar vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Dat betekent een aanzienlijke lastenverlichting voor veel agrarische ondernemers.

De maatregel staat in het concept Belastingplan 2006, dat De Telegraaf in handen heeft gekregen. Een goed ingelichte bron rond het kabinet bevestigt de aangekondigde vrijstelling.

Op grond van de overdrachtsbelasting is de verkrijging van de eigendom van een onroerende zaak belast met zes procent van de waarde. Op deze regeling bestaan vrijstellingen, waarvan een groot aantal specifiek voor de agrarische sector.

De vrijstellingen zijn ingevoerd om ondernemers te stimuleren niet te wachten met bedrijfsopvolging tot het overlijden. Een overdracht bij leven levert minder gevaar van versnippering van het bedrijfsvermogen op. Tot nu toe kwamen alleen kinderen, pleegkinderen, kleinkinderen en aanverwanten komen voor de vrijstelling in aanmerking.

Boeren en tuinders maken veelvuldig gebruik van de vrijstellingsregeling. De meest voorkomende vorm van bedrijfsopvolging is immers die van vader op zoon. Maar ook oom-neef en broer-broer overdrachten komen veel voor. In die laatste situatie is vanaf volgend jaar dus ook een vrijstelling van kracht. Dat geldt eveneens voor halfbroers- en zussen.

Naslag Overdrachtsbelasting

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.