Home

Achtergrond 289 x bekeken

Voorwaarden notificatie buitenlandse dienstverleners

Een dienstverlener uit een land waarvoor vrij verkeer van diensten geldt, mag zijn werknemers zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland inzitten als er geen sprake is van uitzendarbeid. Het moet dan wel gaan om een bonafide bedrijf en niet om een postbusonderneming.

De invoering van de vrijstelling van tewerkstellingsvergunningen voor werknemers van dienstverlenende bedrijven uit nieuwe lidstaten van de Europese Unie (EU) gaat op 1 december in. In een brief aan de Tweede Kamer licht staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dit plan toe.

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, moet aan alle genoemde voorwaarden worden voldaan. Tevens dienen dienstverleners hun activiteiten en werknemers vooraf te melden bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Zij kunnen een E-101 verklaring aanleveren, of een door het CWI verstrekt formulier invullen. Als het gaat om een medewerkers van buiten de EER moet een leesbare kopie van de arbeidsvergunning en de verblijfsvergunning in het vestigingsland te worden bijgevoegd.

Werkgevers die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen van € 4.000 per illegaal tewerkgestelde werknemer, of het dubbele als het om een rechtspersoon gaat. Alleen als de dienstverlener binnen twee weken na de constatering van een overtreding zich alsnog aanmeldt, wordt de boete verlaagd tot € 1.500, ongeacht het aantal betrokken werknemers.

Volgens Van Hoof is deze regeling in overeenstemming met het Europese recht. Ook in Frankrijk bestaat een dergelijk systeem van notificatie vooraf. Hij wil echter geen garanties afgeven.

De staatssecretaris verwacht dat door het boetebeleid en een toename van het aantal inspecties de kans op het ontdekken van schijnconstructies zal toenemen. In 2006 voert de Arbeidsinspectie 11.000 controles uit. Dit jaar komt het totale aantal waarschijnlijk op 8.000.

Lees ook Versoepeling regels voor dienstverleners nieuwe lidstaten
Lees ook Werkvergunning voor Oost-Europeanen nodig tot 2006
Lees ook Geen versnelde procedure Polen in land- en tuinbouw
Lees ook Hoge boete voor onwillige werkgever
Lees ook Buitenlandse werknemer niet zelfstandig zonder E101-verklaring
Meer informatie Brief van staatssecretaris Van Hoof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.