Home

Achtergrond 216 x bekeken

Verzoek derogatie op tijd indienen

Boeren die gebruik willen maken van de derogatie voor dierlijke mesten, moeten voor 1 december een verzoek daartoe indienen bij Dienst Regelingen. Aanmeldingen die te laat binnen komen, worden niet in behandeling genomen.

Dat meldt Dienst Regelingen (DR). Boeren waarvan de aanvraag is goedgekeurd zijn verplicht een bemestingsplan op te stellen voor 1 februari. Deze moet betrekking hebben op alle percelen van het bedrijf. Het plan hoeft niet opgestuurd te worden naar DR, maar moet wel tenminste vijf jaar worden bewaard.

Er gelden geen eisen voor wat betreft de opzet, als het maar voldoet aan de voorschriften. In november verstuurt DR brochures over het bemestingsplan. Ook komt er een voorbeeld op de website van Het LNV Loket te staan.

De fosfaattoestand en het stikstofleverend vermogen van de grond moet minimaal eens in de vier jaar worden geanalyseerd worden. Op het bedrijf moet altijd een rapport met de uitkomsten hiervan bewaard worden.

Het kan zijn dat inspectiediensten boeren die gebruik maken van de derogatie vragen mee te werken aan een onderzoek van grondwater en bedrijfsvoering. Zij zijn verplicht hieraan mee te werken.

De derogatie geldt alleen voor graasdieren. Daaronder worden onder andere runderen, schapen, geiten, paarden en ezels verstaan. Vleeskalveren zijn uitgezonderd. Bedrijven die ook varkens of pluimvee hebben, moeten voor mest van deze dieren rekenen met de norm van 170 kilo in plaats van 250.

Lees ook Brussel stemt in met derogatie
Meer informatie Voorwaarden voor derogatie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.