Home

Achtergrond 159 x bekeken

Versoepeling regels voor dienstverleners nieuwe lidstaten

Het wordt voor dienstverleners uit nieuwe lidstaten van de Europese Unie gemakkelijker in Nederland aan de slag te gaan. Wel moeten zij betrouwbare informatie aanleveren zodat het duidelijk is of er sprake is van een bonafide bedrijf.

Ondernemers uit nieuwe lidstaten hebben geklaagd bij de Europese Commissie dat het Nederlandse systeem vrij verkeer van diensten belemmerd. Zij mogen hun diensten hier alleen aanbieden als hun werknemers een tewerkstellingsvergunning hebben.

Het ministerie van SZW stelt daarom een versoepeling voor. Die is onlangs goedgekeurd door de ministerraad. Tewerkstellingsvergunningen zijn in de toekomst niet meer vereist voor dienstverlenende bedrijven. Dit kan reden zijn om als tuinder gebruik te maken van bijvoorbeeld een Pools bedrijf in plaats van individuele werknemers die waarvoor wel nog steeds een vergunning is vereist.

SZW wil dat voorkomen door een notificatiesysteem te hanteren. Bonafide bedrijven uit de nieuwe lidstaten hoeven geen tewerkstellingsvergunningen aan te vragen als ze vooraf betrouwbare informatie over hun bedrijf, dienst en identiteit van werknemers verschaffen aan het Centrum voor Werk en Inkomen. Daarmee denkt het ministerie zogeheten postbusondernemingen te kunnen weren.

Het kabinet wil dit systeem voor 1 december invoeren. Inmiddels is het voorstel voor spoedadvies aan de Raad van State gezonden. De tekst van het besluit wordt pas openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

Lees ook Werkvergunning voor Oost-Europeanen nodig tot 2006
Lees ook Geen versnelde procedure Polen in land- en tuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.