Home

Achtergrond

Versoepeling maatregelen vogelpest

De preventieve maatregelen ter voorkoming van de vogelgriep worden versoepeld voor bedrijven die niet dichtbij gebieden met watertrekvogels liggen. Donderdag gaan de nieuwe regels in.

Dat heeft het ministerie van LNV bekendgemaakt. De nieuwe maatregelen maken een onderscheid tussen bedrijven in de buurt van watertrekvogelgebieden en pluimveehouderijen daar verder vandaan. Die laatste groep kan volstaan met het afschermen van de buitenuitloop met bijvoorbeeld grofmazige netten.

Bedrijven met een hoger risico kunnen eveneens de buitenloop instandhouden door het aanbrengen van netten, maar moeten die constructies aan de bovenzijde afdichten. Dit is bedoeld om het risico van besmetting via uitwerpselen van wilde vogels te voorkomen.

Er is sprake van een hoog risico als het bedrijf in de cirkel van een kilometer van een foerageer- en watergebied van trekvogels ligt. Naar schatting tien procent van de bedrijven met vrije uitloop valt daar onder. Nog deze week plaatst het ministerie van LNV een kaart op zijn website met daarop de risicogebieden.

Meer informatie Brief van minister Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.