Home

Achtergrond

Verkoopwinst melkquotum is geen onbelaste schadevergoeding

De opbrengst van de verkoop van melkquotum kan niet beschouwd worden als een van belasting vrijgestelde schadevergoeding. Een veehouder vindt dat hij daar wel recht op heeft omdat zijn bedrijf is gehalveerd door de invoering van de superheffing.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. De melkveehouder verkocht twee jaar geleden zijn koeien en quotum. Dat bracht ruim 160.000 euro op. Normaal gesproken zou hij daarover belasting verschuldigd zijn, maar dat vond de ondernemer in dit geval niet terecht.

Bij de invoering van de superheffing in 1984, zo betoogde hij, werd zijn bedrijf gehalveerd. Hij beschouwt deze opbrengsten daarom als een soort onbelaste schadevergoeding. Dat vindt de rechter een oneigenlijke redenering.

Uit de gegevens kan niets anders worden geconcludeerd dan dat het behaalde resultaat tot het te belasten inkomen uit werk en woning behoort. Als er al iets mis zou zijn geweest met het handelen van de overheid negentien jaar geleden, moet de ondernemer maar op een andere manier zijn gelijk proberen te halen.

Meer informatie Uitspraak van de rechter

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.