Home

Achtergrond 193 x bekeken

Twee WKK’s op een bedrijf ook twee bedrijfsmiddelen

Twee warmtekrachtkoppelingen (WKK) op een tuindersbedrijf kunnen niet aangemerkt worden als één bedrijfsmiddel. Energie-investeringsaftrek moet dan ook voor beide installaties apart worden aangevraagd.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad op het beroep in cassatie van een tuinder. De ondernemer protesteerde tegen de beslissing van het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat twee WKK-installaties ook als twee bedrijfsmiddelen gezien moeten worden.

Op 18 maart 1999 investeerde het tuindersbedrijf in twee warmtekrachtinstallaties, aangeduid als Zantec 300 en Zantec 590. De eerste had een rookgascondensor, de tweede niet. Om in aanmerking te komen voor de energie-investeringsaftrek was volgens de Energielijst 1999 een dergelijke condensor vereist. En dus werd de aanvraag maar ten dele gehonoreerd.

De tuinder vindt dat niet terecht. Er is, zo betoogde hij, sprake van één bedrijfsmiddel, bestaande uit twee units. Zowel het College als de Hoge Raad vinden dat dit argument faalt. Het gaat om twee installaties en dus moet ook twee maal de aanvraag voor energie-investeringsaftrek worden beoordeeld.

Lees ook Wijziging meldingsprocedure EIA en MIA
Meer informatie Uitspraak van de Hoge Raad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.