Home

Achtergrond 607 x bekeken

Paarden vallen deels onder nieuwe mestwet

De nieuwe meststoffenwet is slechts gedeeltelijk van toepassing op hobbymatig gehouden paarden op landbouwbedrijven. De ondernemingen moeten de geproduceerde mest bijhouden, maar hoeven geen administratie te voeren.

Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Kleine bedrijven die alleen hobbypaarden hebben, zijn geheel uitgezonderd van de nieuwe mestwet. De eigenaar moet zelf beoordelen of de dieren hobbymatig gehouden worden. Als uitgangspunt hanteert LNV een stikstofproductie van minder dan 350 kilo. Gaat de paardenhouder daar overheen dan moet hij aantonen dat hij de dieren niet bedrijfsmatig houdt. Hoe dat moet, is niet voorgeschreven

De overige categorieën paardenhouderijen dienen zich wel volledig aan de mestwet houden. Dat betekent dat zij het aantal paarden, de oppervlakte land en de aan- en afvoer van mest moeten bijhouden en eens paar jaar dienen te melden aan LNV. Volgens de KNHS kost dat slechts twee uur aan administratie per jaar.

Paardenbedrijven mogen per jaar, afhankelijk van de grondsoort, niet meer dan 290 tot 380 kilo stikstof per hecate aanvoeren, waarvan maximaal 170 uit dierlijke mest. Voor fosfaat geldt de grens van 110 kilo. De KNHS benadrukt dat dit voor paardenbedrijven geen enkel probleem is.

Paardenmest is uitgezonderd van de verplichting tot wegen, monsteren en analyseren. Er hoeft slechts eenmalig gewogen te worden. Vervolgens wordt dat gewicht bij elke afvoer gebruikt.

Lees ook Eerste Kamer akkoord met mestwet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.