Home

Achtergrond 335 x bekeken

Nieuw programma aanpak para-TBC

Het Paratuberculose Programma Nederland (PPN) komt met een nieuw initiatief om paratuberculose op rundveebedrijven aan te pakken. Een speciaal programma moet veehouders in staat stellen de ziekte eenvoudiger en voordeliger te bewaken en te beheersen, aldus PPN.

Het systeem is gebaseerd op het gebruik van individuele bloed- of melkmonsters naar afweerstoffen tegen para-TBC en op de afvoer van besmette dieren. Ook wordt de aanvoer van dieren in het systeem meegenomen.

Vooral de inzet van melkonderzoek betekent volgens PPN dat het voor veel veehouders aantrekkelijk wordt om de ziekte te bewaken.

Het programma geeft de veehouders inzicht in de situatie van para-TBC op het bedrijf. Daarbij worden drie statussen onderscheiden. A betekent dat er geen para-TBC is aangetoond; B geeft aan dat er sprake is van een besmetting en dat de deelnemer de besmette runderen afvoert. Een bedrijf met de C-status voert de besmette dieren niet direct af.

De abonnementskosten van het programma bedragen 65 euro exclusief de kosten van het nemen voor bloed- of melkmonsters.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.