Home

Achtergrond

Voorlopig geen duidelijkheid over Subsidie Natuurbeheer

Het kan nog maanden duren voordat Brussel duidelijkheid geeft over de fiscale behandeling van de Subsidie Natuurbeheer. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

Boeren en tuinders die de functie van hun grond willen veranderen van landbouw in natuur, kunnen in aanmerking komen voor steun uit de Subsidieregeling Natuurbeheer (SN). Maar voor veel van hen geldt dat de helft van het ontvangen bedrag aan de belastingdienst moet worden afgedragen.

Minister Veerman van LNV pleit voor een soepele fiscale behandeling. Daarom heeft hij aan de Europese Commissie toestemming gevraagd om de subsidies met terugwerkende kracht vanaf 2000 voor negentig procent en vanaf 2002 volledig vrij te stellen.

Maar daar is nog geen goedkeuring voor gekomen. LNV had gehoopt voor het zomerreces een antwoord te krijgen, maar de Europese Commissie zegt dat het ‘nog maanden kan duren’ voordat de kwestie is afgehandeld.

Volgens adviseur Aart Bakker van Ernst & Young gaat het bij functieverandering vaak om veel hectares en dus ook om ‘aanzienlijke bedragen’. Het probleem doet zich voor met functieveranderingen die in box 1 belast worden, legt hij uit. Dat is het geval als de grond behoort tot het ondernemingsvermogen of als de functieverandering fiscaal kwalificeert als een werkzaamheid.

,,De subsidie voor stoppers die land omzetten in natuurgebied of stedelingen die grond kopen van een boer, wordt vaak belast in box 3”, zegt Bakker. ,,Voor hen is dit probleem niet aan de orde.”

Maar, zo benadrukt hij, de belastingdienst vindt bij dergelijke projecten al snel dat er sprake is van een werkzaamheid. En daardoor heeft alsnog heffing in box 1 plaats. ,,Dat is dus wel een belangrijk aandachtspunt.”

Lees ook Geen duidelijkheid belastingvrijstelling SN
Naslag Subsidieregeling Natuurbeheer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.